Álomautónk...

Zagato ES31

2012. August 16.

 A Geneva Motorshown 1989-ben tűnt fel ez az új, vitatott stílusú Alfa Romeo. Külseje megosztotta a közvéleményt.

Az SZ (coupé, Speedster Zagato) és RZ (cabrio, Roadster Zagato) páros valójában nem más, mint az Alfa 75-ös alváza és mechanizmusa más köntösben.

A külső Zagato tervezés, a termelés 1000 autóra épült. Az RZ-ből 241 példány készült. Egyelőre ez az utolsó hátsókerék hajtású autó az Alfa Romeo történetében...

A karosszéria alapos szélcsatornás fejlesztés eredménye. Ennek köszönhető a 0,30 cW légellenállás. A külső minden eleme egy összetett anyagból áll. Ez a bizonyos \\\"Modar\\\", ami gyanta és üvegszál keveréke. A gyártáshoz \\\"injekciós öntőformát\\\" használtak. Csak a tető (alumínium) és a hátsó szárny (karbon) készült más anyagból. Fényezése mindössze 3 színre terjedt ki. Piros, fekete és sárga volt választható.

Motorja a 75-ösből ismert 3 literes, V6-os, elöl hosszirányban beszerelve, mely 210 LE leadására képes. Futóműve módosított, erősített a 75-öséhez képest. Egy hidraulikus rendszer van az autó alatt, mely a vezetőülésből szabályozható, módosítható az autó magassága. A fékek a Turbo Evoluzione 75-ösből valók. Minden más mechanizmus a 75-ös módosított alkatrésze. Váltója 5 fokozatú, manuális. Az SZ 1260 kg, az RZ 120 kg-mal nehezebb. Maximális sebessége 245 km/h, 0-ról 100-ra 7 másodperc alatt gyorsul.

Az autó különlegessége, hogy nem követ semmiféle divatirányzatot, vagy stílust, teljesen különbözik minden más modelltől. Formái miatt lehet szeretni, vagy éppen pont ezért elítélni. Irányvonala követhetetlen, gúnyneve \\\"A Szörny\\\" lett. Viszont vitathatatlan, hogy az autó tiszteletet parancsoló, egy vérbeli sport autó, a modern idők klasszikusa.

Értéke az idő előrehaladtával egyre magasabb lesz, a gyűjtők dédelgetett kincsévé vált.

Szólj hozzáAlfaRomeo Szerelem

Kapcsolat

© 2012 www.alfaromeoszerelem.hu & www.online-auto.hu.
Minden jog fenntartva